Τι είναι τα Ενεργειακά Κουφώματα Αλουμινίου?

Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες τα συμβατικά ψυχρά κουφώματα αλουμινίου και τα νέα σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου που είναι ευρέως γνωστά στην αγορά ως Ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου.

Στην ουσία, αυτό που ξεχωρίζει τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα από τα συμβατικά ψυχρά κουφώματα αλουμινίου είναι η χρήση ειδικού μονωτικού υλικού (πολυαμιδίου, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας) που χωρίζει τα προφίλ αλουμινίου των παραθύρων σε δύο μέρη, εξωτερικό και εσωτερικό.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλή θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση. Η θερμομόνωση των κουφωμάτων (συντελεστής θερμοπερατότητας Uw) μετριέται σε W/m2k, και στην ουσία ο αριθμός αυτός ορίζει την ποσότητα θερμότητας (σε Watt), ανά μονάδα χρόνου που μπορεί να διαπεράσει ένα κούφωμα με επιφάνεια 1m2, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο επιφανειών του (μέσα – έξω) είναι 1 βαθμός κελσίου (1o C).

Ένα κούφωμα αλουμίνιου, όμως, δεν αποτελείται μόνο από το προφίλ αλουμινίου, αλλά και από το τζάμι – υαλοπίνακα. Τα δύο αυτά υλικά, υαλοπίνακας και προφίλ αλουμινίου, έχουν διαφορετικούς συντελεστές (διαφορετική θερμομόνωση – θερμοπερατότητα). Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του προφίλ αλουμίνιου ονομάζεται Uf (U Frame – πλαίσιο) και ο συντελεστής του υαλοπίνακα Ug (U Glass -τζάμι). Ωστόσο, αυτό που μας δίνει πραγματικά να καταλάβουμε τη θερμομόνωση του κουφώματος είναι ο συντελεστής Uw (U Window-παραθύρου) που αναφέρεται στο σύνολο του κουφώματος, ακριβώς γιατί ο υαλοπίνακας και το προφίλ του κουφώματος, καταλαμβάνουν διαφορετική επιφάνεια κάθε φορά, ανάλογα με τη διάσταση του κουφώματος (παράθυρο μπάνιου, μπαλκονόπορτα, κλπ).

Έχοντας μη-θερμομονωτικά κουφώματα, ξοδεύετε τουλάχιστον 40% περισσότερη ενέργεια για θέρμανση ή ψύξη!

Γιατί είναι σημαντικό να τοποθετήσετε ενεργειακά τζάμια;

Τη μεγαλύτερη επιφάνεια του κουφώματος καταλαμβάνει ο υαλοπίνακας, οπότε η επιλογή του χρήζει μεγάλης προσοχής.

Οι υαλοπίνακες διακρίνονται σε συμβατικούς και ενεργειακούς, με σημαντικές διαφορές όσον αφορά στην θερμομόνωση.
Η χρήση νέων ενεργειακών υαλοπινάκων προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής λόγω καλύτερης ηχομόνωσης και εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων χάρη στη μείωση των ενεργειακών αναγκών.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα ενεργειακά τζάμια.