Triplex - Laminated Glass

Οι υαλοπίνακες Triplex , σήμερα, είναι ελασματοποιημένοι υαλοπίνακες ασφαλείας που κατασκευάζονται σύμφωνα με τα στάνταρ EN 12543. Αποτελούνται από δύο, ή περισσότερα γυαλιά κολλημένα μεταξύ τους με ένα, ή περισσότερα διαστρώματα μεμβρανών πολυβυνιλοβουτιρέλιου (PVB).

Αφού τοποθετηθεί το PVB ανάμεσα στα φύλλα γυαλιού, όλα μαζί υπόκεινται σε θερμότητα και πίεση μέσα σε αυτόκλειστο κλίβανο.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την στέρεα προσκόλληση των διαστρωμάτων PVB με τα γυαλιά.

Σε περίπτωση θραύσης, τα θραύσματα παραμένουν κολλημένα στην μεμβράνη PVB και, έτσι, αποφεύγονται οι πιθανοί τραυματισμοί από την τυχαία πτώση των υαλοθραυσμάτων.  Σε πλήρως πλαισιωμένη εγκατάσταση τα θραύσματα γυαλιού συγκρατούνται από το PVB και το γυαλί εξακολουθεί να διατηρεί μια παραμένουσα αντοχή, έως ότου αντικατασταθεί.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως, σε αντίθεση με την άποψη της πλειοψηφίας, το ΤΡΙΠΛΕΞ έχει χαμηλότερο όριο αντοχής στη θραύση από ένα απλό γυαλί ίσου πάχους.  Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει πως το ΤΡΙΠΛΕΞ γυαλί θα σπάσει ευκολότερα από ένα ίσου πάχους απλό γυαλί.  Ο λόγος ο οποίος το καθιστά ελκυστική επιλογή δεν είναι η αντοχή του στη θραύση, αλλά η συμπεριφορά του, αφού ξεπεραστούν τα όρια αντοχής του.  Το γεγονός δηλαδή, ότι, αφού θα σπάσει,

  • δεν θα καταρρεύσει ανεξέλεγκτα, ώστε να μας τραυματίσει
  • θα παραμείνει στη θέση του, προφυλάσσοντας τον χώρο (σπίτι, βιτρίνα, αυτοκίνητο, αεροπλάνο κλπ), μέχρι να αντικατασταθεί

Το πάχος και ο αριθμός των γυαλιών μπορεί να μεταβληθεί, ώστε να δημιουργηθεί TRIPLEX γυαλί με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με σκοπό να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ασφαλείας της κάθε τύπου εφαρμογής.

Όλα τα είδη γυαλιού μπορούν να ενσωματωθούν σε εφαρμογές με TRIPLEX.  Για παράδειγμα, ένας υαλοπίνακα τρίπλεξ μπορεί να αποτελείται από κοινό λευκό γυαλί, ή πυρολυτικής επίστρωσης, ή μαλακής επίστρωσης, ή έγχρωμο γυαλί κτλ.  Η χρήση υπέρλευκου γυαλιού για την δημιουργία κάποιας σύνθεσης  TRIPLEX παρέχει υψηλά επίπεδα διαφάνειας κι εξαιρετική οπτική διαπέραση, χωρίς να θυσιάζεται κανένα από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.  Αυτό είναι, κυρίως, απαραίτητο σε εφαρμογές που απαιτούν χονδρές και συμπαγείς κατασκευές, όπως αλεξίσφαιρα, δάπεδα, γυαλιά ενυδρείων κτλ..

Οι PVB μεμβράνες μπορεί να είναι είτε διαφανείς, είτε ημιδιαφανείς, είτε, για ορισμένες εφαρμογές, έγχρωμες.  Σε εσωτερικές εφαρμογές είναι, επίσης, δυνατόν να συνδυαστούν τα διακοσμητικά εφέ.

Στη διεθνή ονοματολογία έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο κάθε υαλοπίνακας τρίπλεξ με έναν κώδικα της μορφής ΧΧΧ.ΥΥ, όπου τα διαδοχικά «Χ» εκφράζουν τα πάχη των υαλοπινάκων από τους οποίους αποτελείται το ΤΡΙΠΛΕΞ και τα Υ εκφράζουν τον αριθμό των μεμβρανών PVB (πάχους 0,38mm έκαστη) που παρεμβάλλονται σε κάθε ενδιάμεση κόλληση.

Για παράδειγμα, το TRIPLEX 33.1 αποτελείται από δύο φύλλα  υαλοπινάκων των 3mm έκαστο και μία 0.38 mm PVB μεμβράνη..

Αντίστοιχα ο υαλοπίνακας 8108.28 είναι ένα ΤΡΙΠΛΕΞ  που αποτελείται από έναν υαλοπίνακα 8mm, 2 μεμβράνες των 0,38mm, έναν υαλοπίνακα 10mm, 8 μεμβράνες των 0,38mm και, τέλος, έναν ακόμη υαλοπίνακα πάχους 8mm.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η ραγδαία επέκταση στη  χρήση του υαλοπίνακα ΤΡΙΠΛΕΞ δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλεται σε μια σειρά πλεονεκτημάτων σε διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς που έχει η χρήση αυτού του είδους υαλοπίνακα σε σχέση με τον κοινό. 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στον τομέα της ασφάλειας ο υαλοπίνακας ΤΡΙΠΛΕΞ προσφέρει εξαιρετική «παθητική» ασφάλεια σε σχέση με τον κοινό. Με τον όρο «παθητική» νοείται το γεγονός ότι ο υαλοπίνακας ΤΡΙΠΛΕΞ, σε αντίθεση με ό,τι είναι λαθεμένα διαδεδομένο, σπάει εξίσου εύκολα (αν όχι ευκολότερα) με έναν κοινό υαλοπίνακα. Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που του προσδίδονται οφείλονται, όμως, στην συμπεριφορά του, αφού ξεπεραστούν τα όρια θραύσης του και μετά. Τα θραύσματα που προκαλούνται από την θραύση και μετά,  μένουν σταθερά προσκολλημένα πάνω στην  συγκολλητική μεμβράνη PVB. Με αυτόν τον τρόπο, καθίστανται ακίνδυνα και ανίκανα να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό είναι που κάνει τον υαλοπίνακα ΤΡΙΠΛΕΞ να προκρίνεται σαν πρώτης κατηγορίας γυαλί ασφαλείας.  

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο υαλοπίνακας ΤΡΙΠΛΕΞ  προσφέρει, επίσης, αυξημένη προστασία περιουσίας και ανθρώπων, προσφέροντας ένα φραγμό μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, ακόμα και αφού έχει σπάσει. Παρόλο του ότι θα σπάσει (σχετικά εύκολα) εάν χτυπηθεί με σφυρί, πέτρα κ.τ.λ., το ενδιάμεσο φιλμ του PVB θα εμποδίσει την διείσδυση, εξασφαλίζοντας ότι κάθε απόπειρα βίαιης παραβίασης θα είναι αργή και θορυβώδης. Το επίπεδο αντίστασης στην εισβολή εξαρτάται από την κατηγοριοποίηση του κάθε υαλοπίνακα (όσο περισσότερη η μάζα του γυαλιού και όσες περισσότερες οι περιεχόμενες μεμβράνες, τόσο υψηλότερη η κατηγορία ασφαλείας του υαλοπίνακα).

Τέλος, μετά την θραύση του και εφόσον είναι τοποθετημένος σε σταθερό πλαίσιο, τότε παραμένει στη θέση του, έστω και σπασμένος, δίνοντας τον χρόνο στον ενδιαφερόμενο να τον αντικαταστήσει όποτε το επιθυμεί, χωρίς να παραμένει εκτεθειμένη η ιδιοκτησία του (σπίτι, κατάστημα, αυτοκίνητο κλπ).  Τέλος, η παραμονή του υαλοπίνακα στη θέση του, εξασφαλίζει και την περιουσία (εμπορεύματα, επίπλωση κλπ)  τόσο από ζημιές από την τυχαία κατάρρευση, όσο και από κλοπές, ή και καιρικά φαινόμενα.

ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ

Ο υαλοπίνακας ΤΡΙΠΛΕΞ, εξαιτίας του γεγονότος της ύπαρξης της συγκολλητικής μεμβράνης PVB, η οποία είναι εκ φύσεως ελαστική, παρουσιάζει εξαιρετικές ηχοαπορροφητικές ικανότητες. Έχοντας την ικανότητα να αποσβένει τα φαινόμενα συντονισμού, εξαλείφει το φαινόμενο του «ακουστικού παραθύρου» στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες (1000-2.000 Hz). Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις η χρήση του υαλοπίνακα ΤΡΙΠΛΕΞ  προσφέρει μια άριστη και φθηνή λύση στο πρόβλημα της ηχομόνωσης, μιας και οι πιο ενοχλητικοί συστηματικοί θόρυβοι, αυτοί της κίνησης αυτοκινήτων αεροπλάνων και τρένων, περιέχουν σημαντικότατα ποσά ηχητικής ενέργειας στο εν λόγω εύρος συχνοτήτων.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Μια επιπλέον ιδιότητα της ενδιάμεσης μεμβράνης PVB είναι ότι εμφανίζει υψηλότατη κατακράτηση της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας.